runningnow-rune-darling-loebetreaner-loebeprogram

Din løbetræner viser dig vejen

Lad mig kun ganske kort præsentere mig selv, for det her handler om dig. Det handler om, hvordan du får størst mulig succes med din beslutning om, at byde den bløde sofa trods og komme i gang med løb.  Mit navn er Rune Darling og jeg arbejder til daglig som løbetræner i en løbeskole. Ud over holdtræningen i løbeskolen, laver jeg løbeprogrammer til helt nye løbere samt løbeglade motionister. Størstedelen af min erfaring er således med løbere som dig, der vil godt i gang med løb uden skader.

Det bedste begynderprogram til dig?

Nettet bugner med løbeprogrammer for nye løbere. Hvordan pokker finder du det helt rigtige program for lige netop dig? Det kan siges ganske kort – det gør du ikke. Ingen af de løbeprogrammer du finder på nettet, eller får anbefalet, er skræddersyet til lige præcis din aktuelle form og dit fysiske niveau.

Løbeprogrammer på nettet er designet til at ramme bredest muligt, og er du ikke som folk er flest, så harmonerer programmet ikke med dine behov og formåen. Sådan er præmissen for disse programmer, men det gør dem ikke nødvendigvis dårlige. Der findes mange særdeles fornuftige programmer, men du skal være opmærksom på, at et løbeprogram ALTID ER VEJLEDENDE.

Følg aldrig et løbeprogram slavisk

Et godt program giver dig struktur på din træning. Du finder tryghed i det, og du slipper for at forholde dig til, hvad der skal ske, når det er tid til træning – det står jo i programmet. Jeg anbefaler i høj grad, at du som begynder følger et program, men du må aldrig følge det slavisk, selvom det er det letteste.

Fast struktur i et begynderprogram er ofte det, der gør, at du oplever succes, men det er et problem i forhold til skader. Som ny løber kan du have svært ved at tolke kroppens signaler, og det bliver derved svært at lytte efter, når benene fortæller dig, at de har brug for lidt ekstra pause. Du bliver, hvad jeg kalder ”løberblind”. Det er et klassisk scenario. Læs herunder, hvordan det kan udspille sig. Måske du kan genkende dig selv i det.

På cruise control

2-IMG_1549Du er kommet godt i gang med programmet og cruiser derudad. Du løber længere og længere for hvert træningspas,  du bliver måske i stand til at spænde bæltet et hul eller to ind, du får ros af dine omgivelser, og du mærker, at du ikke bliver lige så hurtigt forpustet, som da du startede. Du rider på en bølge af succes, og intet skal forhindre dig i at få dine tre ugentlige endorfinkick.

Undervejs sker der det, at du mærker en begyndende ømhed i akillessenen, når du står ud af sengen om morgenen. Du skyder det hen og tillægger det ingen betydning, for intet skal stoppe dig. Jeg ser ofte, at løbere ubevidst eller bevist ignorerer og negligerer begyndende overbelastning i flere uger. De er stålsatte på at følge programmet, og kan simpelthen ikke komme frem til en erkendelse af, at de måske skal geare lidt ned i nogle dage og dermed undlade at følge programmet. Du mister ikke form ved at holde 4-5 dages løbefri. Der går faktisk 8 til 10 dage, før du for alvor begynder at miste form. Herefter går det til gengæld stærkt.

Smid skyklapperne

Det er synd og skam for dig, der ikke lytter. Du kan spare dig selv for en længere ufrivillig pause, hvis bare du lytter og reagerer med det samme. Sølle 4-5 dages løbepause kan være det, der skal til, før du igen kan følge programmet. To til tre ugers ”løberblind” kan i værste fald betyder to til tre måneders pause. Du bliver ”slået hjem” og må starte forfra på din løbekarriere. Formår du at smide skyklapperne, må du forholde dig til situationen. Lad mig herunder give dig et par gode tip til, hvornår du skal være på vagt:

Det er helt naturligt at du bliver øm i kroppen, når du rejser dig fra sofaen og trækker i løbeskoene. Ømhed i akilles, skinneben, knæ og hofte dagen derpå er ok. Er det stadig meget ømt disse steder på andendagen eller har du direkte ondt, er den gal, og der er grund til en vurdering af situationen. At du har ømme musker på andendagen er ok. Det vi her er bekymret for, er dine sener og led.

Farten dræber

Har du fulgt dit program, mærker du sandsynligvis en markant formforbedring efter 5 til 6 uger. Dette er ikke ensbetydende med, at du nu skal sætte farten op. Når det kommer til løb gælder udsagnet ”farten dræber” i høj grad.

Nogle begynderprogrammer arbejder med forskellige grader af intensitet ved løb.  Min anbefaling er, at en ny løber holder sig udelukkende til et roligt tempo de første 3 måneder. Roligt tempo er et tempo, hvor du uden problemer kan føre en samtale. Når du kommer hjem fra turen, skal du faktisk føle dig så frisk, at du ikke finder det helt umuligt at gennemføre turen en gang til. Har turen været hård, har du løbet for hurtigt.

Kort sagt

– Dit løbeprogram er altid vejledende

– Undgå at blive løberblind og lyt til din krop

– Farten dræber

Hav fornuften med, både når du vælger din indgangsvinkel til at komme i gang, og når du skal mærke efter i kroppen, om det, du har gang i, er godt for dig og din fysik.

____________________________________

Ha du mod på mere læsning om løb så se her oversigten over blogindlæg fra løbetræner i RunningNow Rune Darling