Vælg en side

Hvad er trailløb? Og hvordan hænger det sammen med sunde relationer?

Høj puls og mudrede sko. Hver uge trodser mænd og kvinder, drenge og piger vind og sejr, og motionere rundt omkring i skove i hele Danmark. Nogle af disse er medlemmerne af træningsfællesskabet Runningnow, der løber trailløb på umarkerede ruter igennem skovens kuperede terræn.

Pludselig forsvinder hans ene ben ned i mudderet. Det går helt op til knæet. Han løfter begge arme for at holde balancen, og undgår at få resten af kroppen dækket af mudder. Gruppen stopper op og går en stor bue udenom. ”Hvor er kameraet” bliver der råbt. Rune kommer hurtigt op og løber videre, imens han griner. Rune Darling er cheftræner i Runningnow, som er et træningsfællesskab, der fokuserer på hold træning under åben himmel.

 

 

Hvad er trailloeb? Snowtrail RunningNow

En stor del af det er fællesskabet. Vi kombinerer motion med socialt samvær.

– Rune Darling, cheftræner og indehaver af RunningNow

 

Søndag formiddag møder jeg Runningnow i Hørhaven syd for Aarhus. Der er et talstærkt fremmøde på trods af regn og temperaturer på en til to grader. Der er ca. 30 personer, der er mødt op til trailløb i dag. Jeg kigger på vejr-appen på min telefon. Føles som -1 står der på displayet. Et par sekunder efter kan jeg næsten intet læse, på grund af den silende regn, der rammer skærmen. Jeg lægger den tilbage i lommen, og går hen imod gruppen. Flere står og hopper på stedet og dem, som ikke har handsker på, gemmer deres hænder i ærmerne.

 

Hvad er trailloeb? Trilloeb i RunningNow Marselis

Hvad er trailløb?

Trailløb handler om at komme væk fra stier, veje og asfalt. Man vil flytte løbeoplevelserne ud i naturen. Her bliver man både udfordret af det naturlige terræn, men samtidig er det bløde underlig godt for knæ og ben. Man følger ikke en grusvej eller en planlagt rute, men man følger skovens kuperede terræn.

 

Gruppen deler sig i to på opfordring fra cheftræneren Rune. De røde, som vil løbe, og de gule, som vil gå. Jeg er på rødt hold i dag. Stien er smal, så vi danner naturligt grupper af to. Jeg danner bagtrop med Morten Holck Jørgensen. Han peger på mine løbesko. ”Du har ikke trailsko på. Det kan godt blive glat i dag.” Han smiler. Han har det rigtige løbetøj på. Matchende blå farver og Salomon trailsko. Morten har været en del af træningsfællesskabet i fire år. ”Vi mennesker har jo brug for sociale relationer og fællesskaber. Jeg synes, det er fedt at der er plads til forskellige sværhedsgrader, og at man samtidig kan blive en del af et fællesskab,” siger han. Udover at træne med Runningnow løber han også marathon og andre løb, hvor man er presset af tid. Enten mod andre løbere eller sig selv.

 

Når man indgår i et fællesskab, som hos Runningnow, plejer man sine sunde relationer.
– Morten, medlem i RunningNow

 

I dag løber vi ikke på tid. Tværtimod – vi følger blot Rune rundt i skoven. Ruten er impulsiv, og det er ikke vigtigt hvor vi skal hen. Bare man kommer ud og rører sig og er sammen om det. Turen går fra bladfyldte bakketoppe til sumpede moseagtige områder, hvor ens fødder forsvinder, og man når at frygte at ens løbesko bliver siddende i det klistrede mudder. Jeg holder høfligt grene for de bagfrakommende. 

Morten indhenter personen foran os. Snakken falder på salg af sommerhus. Et andet sted i gruppen bliver efterskolernes håndtering af corona vendt. Den vedvarende regn lægger ikke en dæmper på humøret. Med et blink i øjet bliver der indimellem råbt ting på tværs ad gruppen, der snor sig igennem skovbunden. ”Du snyder, Morten” eller ” Man kan vist godt se, at det er længe siden du har været med på tur”.

Når man løber i vildt terræn, kan man godt komme et stykke fra hinanden, så der er små ophold i løbet af turen. Vi har løbet tre kilometer, da vi når det andet ophold, og man har et par sekunder til at få vejret. ”Jeg kan høre, at der er for meget hyggesnak derude, så vi skruer tempoet lidt op,” siger Rune og slår hænderne sammen. Han griner. Jeg løber nu sammen med Inge. Inge er kommet til under corona.

 

Jeg har løbet alene i mange år, men jeg faldt over Runningnow på Facebook, og jeg har nu været medlem siden sommer. Jeg kommer næsten hver weekend.
– Inge, medlem i RunningNow

 

Rune har forladt sin post forrest i gruppen, og er stødt til Inges og min tomandsgruppe.

 

Jeg kan virkelig se, at folk har haft behov for at komme ud og motionere under corona, men også bare at være sammen. For et år siden var vi ca. 120 tilmeldte og i dag er vi over 400. Man har jo ikke kunnet dyrke fitness eller noget andet, så derfor tror jeg, folk har søgt andre fællesskaber. Det handler jo om at kunne se andre mennesker og få en relation.
– Rune Darling

 
Turen sluttes af med et fællesbillede. Nedbøret skifter mellem sne og regn, der slår ned i græsset omkring os. Vi stimler sammen og smiler til kameraet. Mine løbesko er tunge af vand og mudder, og det hvide Nike logo på mine løbesko, som plejer at sidde på min vrist, kan ikke længere ses.

Find holdtræning

Tryk på kortet og få en oversigt over vores afdelinger. Under de enkelte afdelinger kan du læse mere
om holdtyper, tidspunkter m.m.

afdelinger i RunningNow - kortvisning

Distance
Antal uger
Antal træningspas pr. uge
Antal km pr. uge
Intervaller

Antal uger
Antal træningspas pr. uge
Antal km pr. uge
Intervaller

RunningNow
M