Af Rikke K. Andersen, PhD, Cand. Scient Biomedicin

Et gammelt ordsprog siger, at hastværk er lastværk. Vi befinder os i en tid, hvor tingene går hurtigt som aldrig før; nye teknologiske opdagelser ser nærmest dagligt dagens lys, og information spredes og løber hurtigere, end Usain Bolt kun kan drømme om.

I disse dage deles der i stort set alle løberelaterede Facebookgrupper en artikel (1), der antyder, at jo højere fart, hvormed et individ bevæger sig, desto større afstand skal man holde til andre for at minimere en potentiel smittefare.

Dette indspark i debatten er IKKE et forsøg på at tilbagevise omtalte artikel, men blot en kærlig reminder om, at vi som læsere og brugere af Facebook måske skal tage os tid til at læse mere end en overskrift, inden man bidrager til den virale informationsepidemi.

corona-loeb-smitteDet tekniske

Den omtalte artikel (1) er IKKE en forskningsartikel i gængs forstand, da den ikke er valideret af andre relevante fagpersoner (peer-reviewed), ej heller er det en ikke-valideret forskningsartikel (non-peer-reviewed).

Den selv-proklamerede benævnelse som et white-paper (2) er måske endda tilnærmelsesvist simuleret, da det er en engelsk oversættelse af en belgisk/flamsk avisartikel (3), baseret på udtalelser om egne forsøg fra forsker i aerodynamik, Professor Bert Blocken.

Forsøget kort (eller foreløbigt fyldestgørende…)

Udtalelserne vedrører et forsøg (forestået af bland andre Prof. Bert Blocken) med computer simulationer (CFD = Computational Fluid Dynamics) af spredning af aerosoler fra menneskelignende testdukker i fart.

Den anvendte testmetode er de selvsamme forskere ved at validere i et andet endnu ikke publiceret studie, som tester metoden på bl.a. gasser, altså andre typer af partikler end vira.

Som udgangspunkt er der derfor ingen publicerede studier (fra denne forskergruppe), der beskriver den anvendte metode, og det er derfor ikke muligt videnskabeligt at vurdere, om metoden er brugbar og korrekt anvendt, om resultaterne er valide, eller om forskerne er nået frem til den ’rigtige’ konklusion.

Der er altså ingen fagfolk, der har vurderet, om forsøget er korrekt opstillet. Det skal dog understreges, at det på ingen måde her afvises, at simulationerne er korrekte.

Smittefare?

Hvis det antages, at simulationerne er korrekte, kan det diskuteres, hvor stor en risiko det i så fald udgør, at nærme sig motionister i bevægelse. Virologer og epidemiologer er nemlig usikre på viras smitterisiko i den givne situation, idet der også skal tages hensyn til både smittevej og mængden af viruspartikler (4).

Forskerne bag simulationerne udtaler selv, at vurderingen af reel smittefare ved COVID-19 må være op til fagpersoner på området (virologi) (2).

Hold (ikke) tungen lige i munden

Opsummeret er de omtalte data, der spredes for et godt ord på de sociale medier altså en journalists beskrivelse af en forskers udtalelser om et forsøg, som endnu ikke er videnskabeligt beskrevet.

Naturen er strømlinet – man vil med stor sandsynlighed kunne genfinde de samme dynamikker i mange forskellige systemer, om det er indenfor aerodynamik, spredning af virus eller virale tråde på de sociale medier. Hvis man forholder sig (subjektivt) til resultaterne af de omtalte simulationer, kunne en mulig bredspektret konklusion i dette tilfælde være, at det ikke er tilrådeligt at lægge sig i slipstrømmen af sin forløber og ukritisk modtage information, men måske lige sænke farten, træde et skridt til siden for at få en anden vinkel på tingene.

Ovenstående er udtryk for forfatterens egen mening

  1. https://medium.com/@jurgenthoelen/belgian-dutch-study-why-in-times-of-covid-19-you-can-not-walk-run-bike-close-to-each-other-a5df19c77d08
  2. http://www.urbanphysics.net/Social%20Distancing%20v20_White_Paper.pdf
  3. https://www.hln.be/wetenschap-planeet/wetenschap/belgisch-onderzoek-fietsen-joggen-of-wandelen-doe-je-best-niet-achter-elkaar-in-tijden-van-corona~a60aece6/
  4. https://www.vice.com/en_us/article/v74az9/the-viral-study-about-runners-spreading-coronavirus-is-not-actually-a-study?fbclid=IwAR01BmFhDiXW7vP-ArG_Td6q4wKWfBFpuMqURAx5D7fgrovosxf9tCupJwE

Find holdtræning

Tryk på punkterne for at læse mere om tidspunkter, holdplaner m.m.

RunningNow hovedkontor

RunningNow Risskov

Mødestedet for Risskov

Se holdplan og træningstider her

RunningNow Frederiksbjerg

Mødested for Frederiksbjerg

Se holdplan og træningstider her

RunningNow Højbjerg/Skåde

Mødestedet for Højbjerg/Skåde

Se holdplan og træningstider her

RunningNow Brabrand/Åbyhøj

Mødested for Brabrand/Åbyhøj

Se holdplan og træningstider her

Google anmeldelser
5.0
Baseret på 19 anmeldelser
Facebook anmeldelser
5.0
Baseret på 20 anmeldelser
RunningNow
M