Hvad er skinnebensbetændelse? 

Ømme skinneben er ikke et sjældent fænomen blandt løbere, fordi der på skinnebenets inder- og yderside sidder muskler, som styrer foden under løb. Som betegnelsen antyder, er der tale om irritation omkring skinnebenet, hvor musklerne hæfter.

Man er mere sårbar for at udvikle skinnebensbetændelse, hvis man har fejlstilling af fødder eller knæ f.eks. pronation eller kalveknæ. Tilstanden er den mest hyppige kroniske belastningsskade hos idrætsudøvere – især blandt løbere.

Årsag 

Skinnebensbetændelse er en overbelastningsbetinget inflammation, som kan opstå ved gentagne, ensformige belastninger og aktiviteter med mange landinger.

Hvis man som løber intensiverer træningsmængden for hurtigt, kan knoglehinden, som musklerne udspringer fra, blive betændt, hvilket medfører smerter i skinnebenet under eller efter løb.

Smerterne opstår pga. betændelse, arvævsdannelse og fortykkelse af hinden rundt om musklen, hvilket resulterer i, at der bliver for lidt plads til muskulaturen i underbenet.

Symptomer

Et klassisk tegn på skinnebensbetændelser er smerter, når man begynder at løbe, hvorefter de aftager, når man er varm efter 15-20 min. for blot at vende tilbage efter løbeturen. Efterhånden intensiveres smerterne og grænsen for, hvor stor en belastning man kan tåle, mindskes. Derudover er der smerter ved tryk på skinnebenskanten, og indimellem kan man mærke uregelmæssige ømme knuder langs kanten af skinnebenet.

Ved indvendig skinnebensbetændelse gør det desuden ondt, når man strækker foden mod modstand og ved udvendig skinnebensbetændelse forværres smerten, når man bøjer fod op mod modstand.

Behandling 

Behandlingens formål er at dæmpe inflammationen, lindre akutte smerter og forebygge, at nye gener opstår. I første omgang består behandlingen af aflastning, udspænding og langsom genoptræning. Først og fremmest skal træningsmængden altså reduceres og indimellem er pause nødvendig. Skyldes skaden pronation kan indlægssåler anbefales, og generelt er det afgørende at bruge stabile sko med gode stødabsorberende såler. Sker der ingen fremgang kan der evt. i samråd med læge suppleres medicinsk med gigtpiller eller binyrebarkhormon.

Prognose

De fleste slipper af med skaden igen ved at hvile og omlægge træningen. Men skinnebensbetændelse har en tendens til at vende tilbage, hvilket man kan være nødt til at tage hensyn til i et godt stykke tid. Prognosen er generelt god, hvis man lytter til smerterne og trapper ned på løbemængden. I modsatte tilfælde er der risiko for kroniske gener.

Find holdtræning

Tryk på punkterne for at læse mere om tidspunkter, holdplaner m.m.

RunningNow hovedkontor

RunningNow Risskov

Mødestedet for Risskov

Se holdplan og træningstider her

RunningNow Frederiksbjerg

Mødested for Frederiksbjerg

Se holdplan og træningstider her

RunningNow Skåde/Højbjerg

Mødestedet for Skåde/Højbjerg

Se holdplan og træningstider her

RunningNow Brabrand/Åbyhøj

Mødested for Brabrand/Åbyhøj

Se holdplan og træningstider her

Google anmeldelser
5.0
Baseret på 19 anmeldelser
Facebook anmeldelser
5.0
Baseret på 20 anmeldelser
RunningNow
M