Et løb med et langt tilløb 🙂

Har de seneste 2 år kigget langt efter marathon distancen omkring Skamlingsbanken, men har ikke rigtigt kunnet få det passet ind. Men i sommers kom der noget af en melding. Juleløbet ville lave en ultra. Og ikke bare en hvilken som helst ultra. De kaldte sig selv for “the barkley marathons” i mini format. Alene disse ord kan fange de fleste løbetosser. Et nærmest mytisk løb med en vanvittig tilmeldingsprocedure og en sindssyg svær rute der æder alle råt.

 

jul13

 

Men ikke desto mindre var min interesse i hvert fald vakt. Og hvilken interessant procedure det var at skulle få sig selv tilmeldt. Det var godt nok crazy. Ad uadskillelige omveje fandt jeg frem til den tekst et sted på nettet hvor der skulle findes 3 fejl. (Vil ikke afsløre her hvad og hvordan….ved ikke om de vil køre noget i same stil næste år).

Og efter lidt skriv frem og tilbage med selveste julemanden, fik jeg endelig en mail tilbage, at jeg havde fundet fejlene og dermed var optaget i det fine selskab. FEEEEEEDT……men Dannie….det er jo et løb med orientering!!!!!

Jeg er ekstrem dårlig til at finde vej og mister temmelig hurtigt stedsansen. Har aldrig løbet med et kort i hånden, så da vi kom ind i ugen op til løbet var jeg godt nok noget presset. Dog havde vi fået små ledetråde, såsom at længden ville være omkring 50-60 km. Orienteringsdelen ville ikke være svær og at den sidste del af løbet ville foregå på ruten, de andre deltagere skulle løbe på.

 

Juleløbet Skamling har flg distancer:

 

Nissepus: et par km

Kaneturen: 6.5 km

Rudolf: 10 km

Julemanden: 21 km

Eventyret (ultra): ??

 

Endnu en lille ting der skulle gøres inden start var, at downloade en gps tracker app således arrangørerne kunne følge alle deltagere og evt fremvise på storskærm ved mål hvor vi befandt os. Egentlig ret cool.

 

De sidste ord vi fik i ugen op til løbet var.

 

Hold øje med Jeres mail lørdag d 9/12. Senest 12 timer før start ville vi få en mail med startsted og starttidspunkt.

 

Starten:

Mødetid er kl 5.30 ved design og idrætsefterskolen. Den hvide bus kører Jer ud til startstedet hvor starten går kl 6.00!

Game was on. Satte vækkeuret til kl 3.50 og da det ringede og jeg var kommet i tøjet og bevægede mig ud til bilen mødte der mig noget af en overraskelse. Sne…og endda en hel del af den. Hold da fast en perfekt timing til et juleløb. Snevejr og frostgrader. Perfekt.

kl 5.30 var vi en flok ret spændte og lidt kåde mænd, der var klar til at blive smidt i en bus og kørt til start. Kæft jeg var nervøs, men havde besluttet at jeg simpelthen måtte hægte mig på nogen. Andet var der ikke at gøre med mindre jeg skulle bruge 1 et helt døgn på at finde posterne 🙂

 

jul3

 

 

Vi blev sat af ved Koldinghus – vildt fedt i mørket og sneen. Og langt om længe fik vi de famøse kort udleveret. Briefingen gik på at der langs ruten ville være 9 poster. Ved de 9 poster lå der nogle bøger hvor vi skulle rive en side ud der svarede til vores startnummer (Barkleystyle).

 

jul4

 

 

Vi ville på et tidspunkt ramme den officielle rute hvor vil skulle løbe 2 hele omgange plus omkring 4 km mere. Det gav mig en anelse ro på, da jeg så vidste at der i hvert fald var over 20 km uden orientering 🙂

Ruten efter kort var, som arrangørerne havde lovet, ret simpel. Hvis vil ville, kunne vi løbe ved strandkanten hele vejen rundt indtil vi ville ramme den officielle rute. Alle poster var “gemt” på nogle små tanger ud i vandet. Så umiddelbar simpel orientering.

 

Følgeskab:

Snakkede lidt med Jesper Leander Lund, som jeg kender lidt, plus en anden som heldigvis var stedkendt. Sågar bosat midt i det område vi skulle løbe i. Der faldt lidt ro på nu og vi fandt ind i et fornuftigt roligt tempo. Efter 3-4 km kommer vi ned på stranden hvorefter der efter cirka 1 km kommer gang i festen. Beplantning og skrænter gjorde det svært og rigtig bøvlet at løbe langs vandet og hurtigt var der spredning på feltet. Vi var 3 stykker der valgte at søge op over skrænten og op på stierne. Gert Mølgaard som kendte til området, Claus Bjerre Jacobsen og jeg. Vi blev enige om at holde os til stier og veje. Måske lidt længere, men bestemt mere løbbart.

Det holdt stik og vi kommer først frem til post 2 (post 1 lå ved Koldinghus vi startede). Vi løber tilbage og ind i landet for at holde os til stierne. Det er her et ret langt stykke vi løber igennem en skov for at komme til post 3. Det er mørkt og det sner. Virkelig fedt i pandelampens skær.

Vi kommer stille og rolig frem til post 3. Men hov. Her er der jo fodspor. Vi er blevet overhalet af de andre og vi kan ikke spotte pandelamper nogen steder. De må i den grad have hentet noget på os på dette stykke. Ser man på ruten her efterfølgende er det ret tydeligt at vi fik lagt nogle ekstra km på ved vores tur væk fra vandet 😉

 

 

 

 

 

jul11

 

Gert mente at stykket fra post 3 og fremefter ville være mere tilgængelig, så resten af vejen forsøgte vi at holde os, så vidt det var muligt, ved vandet.

 

Mørket forsvinder, blæst og slud

Kan godt mærke jeg skal bokse lidt med mig selv inde i hovedet over at vi har løbet så relativ stor en omvej, og “racemode-hjernen” brokker sig også over at vi er blevet overhalet….  Det hjælper dog at følges med et par andre hvor vi kan snakke lidt. Samarbejdet er fornuftigt om end vi på dette tidspunkt er godt gennemblødte da der har været en del nedbør i form af sne og slud. Tænker lidt på Claus som har valgt at starte i shorts. Frisk nok 🙂

jul2

 

jul5

Vi løber her flere lange passager på stranden med masser af blødt og tungt tang. Det suger virkelig kræfterne ud. Men heldigvis tager vi stille og roligt post efter post. Efter omkring 3 ½ time har vi taget de 6 første poster og mangler nu kun de 3 sidste som ligger på den opmærkede rute. Det giver mig lidt et boost.  Også selvom jeg kan se på km at jeg kommer til at løbe mere end 60 km.

Har lavet lidt en begynderfejl. Plejer at have ok styr på at få drukket og spist nok, men har været ret koncentreret på orienteringsdelen og glemt det lidt. Den ene læg begynder at brokke sig hvilket gør at jeg bruger de næste km på at spise og drikke alt hvad jeg har lært. Heldigvis ret hurtigt respons og inden længe ikke flere gener.

Vi skal bare lige hen for enden af de sommerhuse der

Var nogenlunde ordene fra Gert, så er vi inde på ruten. YES. En kæmpe forløsning for mig at vide at vi nu var igennem orienteringen. Og derude i det fjerne kunne vi også se andre nissehueklædte løbere (Ja, ja. Altså de havde også andet tøj på)

Lige da vi rammer den officielle rute løber ind i et par stykker jeg kender der løb halvmarathonløbet. Endnu en booster. Kommer forbi et lille depot med saft og pebernødder og cirka 10 meter længere henne er post 7 (8 og 9). River side 204 ud af den første bog og kommer nu ind på ruten.

 

Den officielle rute:

Det har ikke været de voldsomme højdemetre vi havde været udsat for indtil nu, så det kunne sagtens mærkes at da vi skulle kravle over Skamlingsbanken. Havde på dette tidspunkt løbet omkring 40 km og en vis stivhed i benene var ved at indfinde sig. Det var rigtig dejligt at kunne komme lidt i “almindelig racemode” og finde ind i sin egen rytme igen. Samtidig var der nu også en del andre deltagere omkring os. Fedt.

 

Samtidig var naturen og vejret helt igennem fantastisk her. Det sneede let og landskabet var helt sneklædt. I sandheden et rigtigt juleeventyr (på løbeben).

Fra kontrolpost 7 ved vandet gik det stort set op hele vejen til mål. Mega lækre små mudrede stier på hele opstigningen. det var ret glat mange steder, men trods alt nogenlunde løbbart. Jeg har trukket lidt fra Gert og Claus og synes kroppen er rimelig frisk. Aner ikke en dyt om hvor jeg ligger sammenlignet med de andre.

 

jul1

 

Da jeg langt om længe kommer på toppen af bakken får jeg at vide at det nu kun er nedad indtil mål. Skønno. Fra stranden og herop har det kun været opad og sådan i små bølger. Det lykkedes mig så lige også at løbe forkert nede ved mål. Jeg løber simpelthen forbi Skamlinghallen og ender ude på en vej. Hvor hulen er markeringen lige blevet af…Dygtigt Dannie. Har åbenbart i dag svært ved at se nissehuer og store skilte???? Finder hurtigt tilbage på ruten igen og kommer ind igennem hallen mod målportalen første gang. Det er dælme godt timet. Jeg kommer ind lige inden 6 km og 10 km gruppen skal starte. Total optur at løbe igennem de mange deltagere. Mens jeg fylder vand i dunkene starter den store gruppe ud. Jeg fryser ikke længere og gider ikke bruge tid på at skifte tøj.

 

Slalom Baby

Det var noget af en slalomtur der ventede de næste mange km. Der var rigtig mange deltagere lige foran mig på ruten. Men det motiverede ret  meget her og kræfter rakte til at overhale. Indtil vi kom ud på noget singletrack som skulle føre os op over Skamlingsbanken. Sne og mudder i én pærevælling og masser af folk. Jeg valgte helt at lade være med at løbe og gik hele vejen op over. Kom ikke meget hurtigere frem ved at løb og tænkte også på at der stadig var små 20 km igen. Når langsomt op på toppen og lidt længere nede kan jeg skimte en af de andre deltagere på Ultra. Jesper, med en ret karakteristisk rygsæk med en kæmpe nisse på 🙂 Kommer op til ham og sludrer lige kort omkring løbet indtil nu.

Det næste stykke, ned til stranden, er stort set nedløb. Nogle steder ret tricky og glat. Men jeg elsker nedløb og føler jeg kan sætte god fart på. Jesper har også fortalt at der muligvis kun er én deltager på ultra foran os.  Hmm. Det gav da vist også lige lidt mere motivation til den sidste del af turen.

 

Sidste runde

Stille og rolig når jeg tilbage på toppen af den lange stigning og kan lunte ned til mål for anden gang.  De mange timer begynder så småt at sætte sit præg på tempoet, men humøret er fonuftig og der er stadig en del folk på ruten.

 

jul14

 

Tager hurtigt noget at drikke på depotet. Jeg har energi og væske nok til den sidste runde. Godt 10 km tilbage. Det er rimelig overskueligt. Må også indrømme at der er gået en kende racemode i den. Har ingen idé omkring den førende løber. Altså hvor langt han er foran, men bruger det som motivation på sidste runde for at holde mig løbende så vidt det er muligt.

Den første del af rundstrækningen stiger og jeg tøffer fremad. Langsomt. Et godt stykke længere fremme kan jeg spotte en løber og jeg føler mig ret overbevist om at det er en af ultraløberne. Kommer ind på det mudrede og glatte stykke med singletrack. Benene er ristede, så jeg går hele dette stykke i rask tempo og jeg kan stadig se at jeg nærmer mig.

 

jul10

 

På toppen af stigningen når jeg op. Vi får en kort snak hvorefter det går løs med nedløbet til stranden. Når ned på det flade stykke hen mod depotet og kontrolpost nummer 9. Den sidste bog findes frem og side 204 rives ud. Nu er der kun 1 lang stigning og cirka 4 km tilbage.

Synes det tager en evighed at komme op på toppen, men det sidste stykke til mål går heldigvis over stok og sten. Kommer under målportalen for sidste gang. Får talt siderne op og får “godkendt” mit løb.

 

jul12

 

Mini Barkley

Hold nu fast en fed dag. Fuldstændig forrygende vejr til et juleløb med sne på hele ruten og let drys fra oven.

Helt tilbage fra da løbet blev offentliggjort har der været den rette mystik omkring det. Jeg synes selve setuppet fungerede perfekt. Det var genialt med både en orienteringsdel samt en normal trail rute.

Jeg håber virkelig arrangørerne laver en lignende version næste år. Løbet får i hvert de varmeste anbefalinger fra mig.

 

Rigtig glædelig jul til jer alle. Tusind tak for i år.

 

Kærlig hilsen

 

Ultra nissen, Dannie 😉

 

jul7

 

@dannietrail